fbpx
Title Image

Τα συναισθήματα μας

Τα συναισθήματα μας

Τα συναισθήματά μας, ευχάριστα ή δυσάρεστα, είναι χρήσιμα για εμάς, αφού ο σκοπός τους είναι να μας προειδοποιήσουν ή να μας δώσουν πληροφορίες για το πώς βιώνουμε μια κατάσταση. Συχνά μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά προς εμάς και έχουν εξελικτική σημασία, αφού μας βοηθούν να επιβιώνουμε.

  • Το να αναγνωρίσεις ότι βιώνεις πόνο, θλίψη ή πένθος αποτελεί μια πράξη καλοσύνης προς τον εαυτό σου. Ρώτησε τον εαυτό σου: «Αν κάποιος που αγαπούσα περνούσε αυτή την εμπειρία, αισθάνεται αυτά που αισθάνομαι – αν επιθυμώ να είμαι συμπονετικός/ή και ευγενικός/ή προς αυτό το άτομο, πώς θα του συμπεριφερόμουν; Τι θα μπορούσα να πω ή να κάνω;» Στη συνέχεια προσπάθησε να συμπεριφερθείς στον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο.
  • Δημιούργησε χώρο γιατα συναισθήματα και τις σκέψεις σου, ακόμη κι αν είναι δύσκολα και επέτρεψε τους να ρέουν μέσα σου, χωρίς να προσπαθείς να τα αποφύγεις ή να ξεφύγεις από αυτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παλεύεις μαζί τους ή ότι θα πρέπει να σου αρέσουν. Άφησε την ανώφελη πάλη με σκέψεις και συναισθήματα, ούτως ώστε να έχεις ενέργεια να δράσεις. Aυτή η εσωτερική πάλη σε κάνει να υποφέρεις.
  • Στη συνέχεια, δράσεμε βάση τις αξίες σου, δηλαδή τα πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή σου. Κάνε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία για εσένα, τα πράγματα για τα οποία ζεις!

 

Μαριάννα Ζαχαρία

Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος, Κέντρο Μαστού Κύπρου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Κέντρο Μαστού Κύπρου σας ενημερώνει ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τον Κορωνοϊό, θα παραμείνει κλειστό από Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 μέχρι νεωτέρας.
Για επείγοντα περιστατικά παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό κέντρο στο 22054545.


IMPORTANT ANNOUNCEMENT

We would like to inform you that due to the recent developments regarding the Coronavirus, The Breast Center Of Cyprus will remain closed as of Monday 30th March 2020 until further notice.
In the event of an emergency, please contact our call center at 22054545.