fbpx
Title Image

Η ιστορία της Ροζ κορδέλας!

Η ιστορία της Ροζ κορδέλας!

Έχει αφήσει το δικό της σημάδι και έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν. Χωρίς λόγια, χωρίς πράξεις με ένα βλέμμα μόνο όλοι καταλαβαίνουμε τι έχει να μας πει. Ο βίος χιλιάδων γυναικών πίσω από μια κορδέλα, μια ροζ κορδέλα. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, λίγοι όμως γνωρίζουν την δική της πραγματική ιστορία.

Κι όμως όλα ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν, από το 1979, όταν ο σύζυγος της Penne Laingen, Bruce, απήχθη ως όμηρος στο Ιράν. Η Penne Laingen, εμπνευσμένη από ένα τραγούδι, έδεσε, στα δέντρα της αυλής της, κίτρινες κορδέλες που για εκείνη συμβόλιζαν την επιθυμία της να επιστρέψει ο άντρα της πίσω στο σπίτι. Η κίτρινη κορδέλα έγινε ένα μέσο επικοινωνίας και είχε κατακλύσει τις ΗΠΑ, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Η κίτρινη κορδέλα βάφτηκε και σε κόκκινη το 1991 αλλά αυτή τη φορά ως σύμβολο της ευαισθητοποίησης για το AIDS. Ο ηθοποιός Jeremy Irons ήταν ο πρώτος που την φόρεσε δημοσίως στα Tony Awards. Την κόκκινη κορδέλα εμπνεύστηκε μία ομάδα ακτιβιστών με το όνομα Visual AIDS Artists Caucus, παρατηρώντας το πλήθος των κίτρινων κορδελών, οι οποίες είχαν τότε κάνει την επανεμφάνισή τους, για τους Αμερικανούς που πολεμούσαν στον Κόλπο. Η κορδέλα σε κάθε της χρώμα αποκτά πλέον ένα δικό της διαφορετικό μήνυμα.

Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε ο αγώνας δρόμου Race for the Cure όπου το ίδρυμα Susan G. Komen μοίρασε ροζ κορδέλες σε όλους τους συμμετέχοντες στη Νέα Υόρκη. Ήταν το πρώτο βήμα στη σχέση της ροζ κορδέλας και του καρκίνου του μαστού.

Η ιστορία της κορδέλας όμως δεν τελειώνει εκεί αφού το 1992, η αρχισυντάκτρια του περιοδικού SelfAlexandra Penney, εντυπωσιασμένη από την μανία που είχε δημιουργηθεί με τις κορδέλες, αποφάσισε να συνοδεύσει ένα επετειακό τεύχος με μία ροζ κορδέλα για να δημιουργηθεί ένα κίνημα για την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού. Με αυτή την πρωτοβουλία δημιουργήθηκε η “πρωταγωνίστρια” του καρκίνου του μαστού, η ροζ κορδέλα. Το ίδιο χρονικό διάστημα το περιοδικό ανακάλυψε την 68χρονη Charlotte Haley, εγγονή, αδερφή και μητέρα γυναικών που είχαν παλέψει με τον καρκίνο του μαστού. Η Charlotte τότε έφτιαχνε και μοίραζε τις κορδέλες σε ροδακινί χρώμα.

Όταν το περιοδικό ήρθε σε επικοινωνία με την 68χρονη Charlotte Haley για συνεργασία, η ίδια αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του, αφού θεώρησε τις δικές του ενέργειες μόνο εμπορικές. Η Alexandra Penney, όμως, ήταν αποφασισμένη να υλοποιήσει την δική της ιδέα και αφού συμβουλεύτηκε τους δικηγόρους του περιοδικού, βρέθηκε η λύση που έγραψε ιστορία. Η κορδέλα είχε γίνει ροζ. Η ροζ κορδέλα που φοράμε με περηφάνια, που στηρίζει, ευαισθητοποιεί και αγωνίζεται για όλες τις γυναίκες στον κόσμο.

Βέβαια η ροζ κορδέλα απέκτησε ακόμη περισσότερη δύναμη όταν η Evelyn Lauder, αντιπρόεδρος της εταιρείας Estee Lauder, η οποία βίωσε τον άθλο του καρκίνου στον μαστό βοήθησε με τον δικό της οικονομικό τρόπο η κορδέλα να γίνει ακόμη πιο γνωστή. Είχε βάλει την ροζ κορδέλα στα καταστήματα καλλυντικών ολόκληρης της Αμερικής και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ολόκληρη η χώρα γνώρισε την ροζ κορδέλα.

Κι έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σήμερα, 2020, με ένα σύμβολο που όλοι γνωρίζουμε, σεβόμαστε, εκτιμούμε και αγωνιζόμαστε. Δεν είναι απλά μια ροζ κορδέλα, αλλά μια κορδέλα που κουβαλά αμέτρητες πονεμένες ιστορίες γυναικών στον κόσμο αλλά παλεύει με αισιοδοξία και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Οκτώβριος λοιπόν, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και το μήνυμα είναι η έγκυρη πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή των γυναικών αφού η θεραπεία είναι πιο άμεση και λιγότερη επίπονη για την ίδια τη γυναίκα και την οικογένεια της.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Κέντρο Μαστού Κύπρου σας ενημερώνει ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τον Κορωνοϊό, θα παραμείνει κλειστό από Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 μέχρι νεωτέρας.
Για επείγοντα περιστατικά παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό κέντρο στο 22054545.


IMPORTANT ANNOUNCEMENT

We would like to inform you that due to the recent developments regarding the Coronavirus, The Breast Center Of Cyprus will remain closed as of Monday 30th March 2020 until further notice.
In the event of an emergency, please contact our call center at 22054545.